WordPress lokaal installeren is zeer handig als je dingen wil testen, zonder dat het gelijk online komt. Of misschien wil je eerst wel offline een WordPress website bouwen en later online zetten. In dit artikel zal je merken dat het helemaal niet lastig is om WordPress lokaal te installeren, zeker niet met XAMPP. Lees lekker verder en doe mee!
Als je bijvoorbeeld met CSS, JavaScript en/of PHP wil gaan rommelen, is het handig om dat eerst lokaal te doen. Op deze manier hebben je bezoekers op je online website geen last van de aanpassingen en/of uitbreidingen die je maakt, als je daarmee aan het testen bent.
Zo zijn er nog veel meer situaties te bedenken die je liever eerst offline uitprobeert. Maar laten we gewoon lekker gaan beginnen. 😉
Video
Ook is er een video over dit artikel op YouTube:
XAMPP installeren (Lokale webserver) op je localhost
Eerst is het nodig om een lokale webserver op je localhost te installeren. Localhost betekent letterlijk “Deze computer”. Dit klinkt moeilijker dan dat het is. Er is gelukkig allerlei software voor, waardoor het makkelijk is.
MAMP en XAMPP zijn voorbeelden van programma’s waarmee je een lokale webserver op kan zetten. In dit artikel gebruiken we XAMPP. Op de website van “Apache Friends” kan je XAMPP downloaden.
Door een antivirusprogramma en/of het gebruikersaccountbeheer kan de installatie niet helemaal lekker lopen. Als je tegen problemen aanloopt, is het verstandig om beiden (tijdelijk) te deactiveren. Kijk op Google als je niet helemaal weet hoe dat werkt.
In het downloadproces zal je op een gegeven moment componenten tegenkomen. Deze componenten kan je aanvinken. Aan te raden is om alle componenten te installeren.
XAMPP is geschikt voor Windows, Linux en OS X. Het programma wordt vaak gebruikt om lokaal WordPress websites te maken. Om lokaal een WordPress website te installeren, heb je ook een database nodig. Er zit een MySQL databasemanagementsysteem bij XAMPP.
XAMPP testen
Als het goed is heb je nu XAMPP geïnstalleerd op je computer. Open de “XAMPP Control Panel”. Dit ziet er zo uit:

Start de Apache webserver en het MySQL databasemanagementsysteem:

Als je problemen hebt met het starten van Apache en/of MySQL, is het handig om de foutmelding(en) te Googelen. Op die manier kan je het zelf oplossen.
Kan je Apache en MySQL gewoon starten en werkt het prima? Dan heb je geen admin-rechten nodig. Op sommige computers heb je dit wel nodig.
In dat geval start je XAMPP (opnieuw) door eerst met je rechtermuisknop op het starticoontje te klikken en daarna klik je op “Run as administrator”. Start daarna opnieuw Apache en MySQL en kijk of het werkt.
Kijk eerst eens of je localhost werkt in de browser: http://localhost/. Ga daarna eens naar http://localhost/phpmyadmin/ en kijk of je in phpMyAdmin komt, de plek waar je databases beheert.
Net zoals bij het starten van Apache en MySQL in de “XAMPP Control Panel”, is het handig om Google te raadplegen als localhost niet goed werkt. Kijk wat de foutmelding is en zoek op hoe je dat kan fixen.
Vergeet niet dat elke keer als je lokaal aan je WordPress website wil werken, dan moet je de “XAMPP Control Panel” openen en Apache en MySQL starten.
WordPress downloaden en in htdocs zetten
Als de Apache webserver en het MySQL databasemanagementsysteem allemaal goed werken, is het tijd om WordPress te downloaden. Op de officiële website van WordPress download je helemaal gratis de laatste versie van WordPress.
Het gedownloade zip bestandje staat waarschijnlijk in je “Downloads” map, of een andere map waar je downloads heengaan. Pak het zip bestandje uit. Het uitgepakte bestand heb je zo weer nodig.
Ga daarna naar de XAMPP map en daarin staat “htdocs” (xampp/htdocs/). In deze map maak je een nieuwe map aan, wij noemen deze map even “test”. Als je later meerdere WordPress websites lokaal wil installeren en maken, maak je allemaal aparte mappen aan voor de verschillende websites in “htdocs” en daar zet je de WordPress bestanden in.
Kopieer alle bestanden uit de gedownloade WordPress map (Uitgepakt bestand) naar de “test” map, die in “htdocs” staat. Dat zijn dus deze bestanden:

Hierboven zijn de WordPress bestanden gekopieerd naar de “test” map. Waarschijnlijk heb je Apache en MySQL al gestart, zo niet, dan kan je dat nu doen om verder te gaan.
Ga in de browser naar localhost/test. Als je de map een andere naam hebt gegeven in “htdocs”, zet je deze naam neer in plaats van test.
Je ziet nu een welkomstscherm:

Lees alles even door. Zoals je ziet, heb je een database nodig. In het volgende hoofdstuk gaan we een database aanmaken. Je kan bijna een offline WordPress website gaan bouwen!
WordPress lokaal installeren op XAMPP webserver
Voordat we op “Laten we starten” klikken, gaan we eerst een database aanmaken in een ander tabblad. Ga naar http://localhost/phpmyadmin/. Klik links in het scherm op “Nieuw” om een nieuwe database aan te maken:

Geef de database een naam, wij noemen de database “test”, en klik op “Aanmaken”:

Nu heb je een database aangemaakt. Zo simpel is dat! De database heeft “root” automatisch als gebruikersnaam en we hebben geen wachtwoord ingesteld. Ga weer terug naar localhost/test, of de url met de naam die jij hebt aangemaakt, dan ben je weer op het welkomstscherm.
Klik nu op “Laten we starten” om door te gaan. Je komt hier terecht:

Zoals je ziet is de databasenaam “test”. De gebruikersnaam is “root” en we hebben geen wachtwoord. Hostnaam kan je “localhost” laten en Tabelprefix hoef je ook niet te veranderen, omdat dit de eerste WordPress installatie is in de database.
Klik op “Verzenden” om verder te gaan. Het installatieproces kan beginnen. Vul eerst nog wat benodigde informatie in. Vooral belangrijk is om je gebruikersnaam en wachtwoord goed te onthouden. Hiermee kan je namelijk in je WordPress website inloggen.
Om verder te gaan, klik je op “WordPress installeren”. Als de installatie is voltooid, krijg je dit te zien:

Log in om naar je WordPress website te gaan en kijk of alles werkt. Na het inloggen kom je in het dashboard terecht. Dit is de achterkant van je WordPress website. Hier kan je alle bewerkingen doen aan je website.
Linksboven in het dashboard staat een huisje met de naam van de website:

Klik op het huisje en je bent op de website zelf! Door weer op het huisje te klikken, kom je weer in het dashboard. Of je kan ook wp-admin in de url zetten: http://localhost/test/wp-admin/.
Installeer een mooi en goed thema en ga lekker aan de slag. Ik gebruik één van de beste thema’s, namelijk GeneratePress. Misschien voor jou ook interessant?
“De beste WordPress boeken voor beginners” is ook interessant om door te lezen, mocht je meer over WordPress willen leren.
Zie je wel, WordPress lokaal installeren is helemaal niet zo moeilijk. Succes met het verder offline bouwen van je WordPress website!
Heb je vragen en/of opmerkingen? Dan hoor ik het wel hieronder!